Nippon Zengo születése

A „születésnap” 2007 tavasza.

Mivel mindennapos szemlélője voltam az ország egyik legkomolyabb fitness-központjában zajló női tornáknak (Wellness Colosseum – Szentes) és Magyarországon akkortájt lemenőben levő aerobic programoknak, láttam az unalmat és az érdektelenséget nagyon sok komoly női vendégünk arcán, ezért úgy döntöttem, hogy valami újat, valami maradandót hozok létre, melyet kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függően szinte mindenki gyakorolhat az egész világon.

Ezt az aerobic formát a Kyokushin Karate mozgásanyagára építve, elsődlegesen tömegsportot kedvelőknek, továbbá erősen túlsúllyal szenvedőknek és végezetül a kötetlenebb, lazább harcművészet szerelmeseinek hoztam létre. Mivel Szentesen akkor sok helyen komoly szintű női tornát oktattak, komoly kihívást és konkurenciát jelentett ezen a meglehetősen „fluktuált” piacon. Mondanom sem kell, hogy a nyitónap debütálása óriási sikert hozott. A Nippon Zengo órák telt házzal dübörögtek, 30 és 40 fő között volt a látogatók száma. Hamarosan rá kellett döbbennem, hogy a Zengo sokkal többet ad az emberek számára, mint amit én gondoltam.

Ezért létrehoztam a Karatéhoz hasonló szintbéli különbségeket a Nippon Zengo-t gyakorlók számára. Mivel a harcművészeti stílusokban általában az övek jelentik a gyakorlottságot és a tudás szintjét, ezt ötvözve a Kyokushin Karate övvizsga-rendszerével a következő tudásbeli különbségek jelentek meg, csak nem övekben, hanem pólószínekben – az általam tervezett és hivatalosan levédetett emblémákkal:

Fehér póló – tisztaság, tudatlanságKék póló – hajnal, derengésCitromsárga póló – NapfelkelteZöld póló – kinyílás

Barna póló – érésFekete póló – mesterszintű oktató (Yudansha Birodalma)

 • Fehér póló – tisztaság, tudatlanság
 • Kék póló – hajnal, derengés
 • Citromsárga póló – Napfelkelte
 • Zöld póló – kinyílás
 • Barna póló – érés
 • Fekete póló – mesterszintű oktató (Yudansha Birodalma)

A Nippon Zengo tanulásának 3 fokozata létezik:

A Nippon Zengo tanulásának 3 fokozata

A Nippon Zengo tanulásának 3 fokozata

 • Nippon Zengo Basic
  (alap)
 • Nippon Zengo Dynamic
  (energikus)
 • Nippon Zengo Bombastic
  (fergeteges)

Hogy ez a fergeteges küzdősport-aerobic még színesebb legyen, megalkottam a Nippon Zengo Bag Training-et (zsákoló edzés) és a Nippon Zengo Bo Training-et (bottal való edzés).

Vizsgaanyagunk tudásszintjének megfelelően a pólószínek jelzik ebben a küzdősport-aerobicban az elmélyülést és a tudást. Különböző táborainkban lehetőség nyílik tanulni, majd később tanítani és oktatni országszerte a Nippon Zengo küzdősport-aerobic-ot.

Levédettetett tedmark-jainkat a regisztrált oktatóink használhatják és taníthatják a Nippon Zengo-t.